Rotgipfler - Červenošpičák


Synonyma: Reifler, Rotreifler

Pěstební plocha:105 ha

Podíl v procentech: 0,2 %

Hlavní pěstební oblasti: Thermenregion

Poměrně vzácněji pěstovaná odrůda, rakouský kříženec Tramínu a Červeného Veltlínu z roku 1837, kdy ho poprvé uvádí pěstitel Johann Burger ze Steiermarku. V Rakousku se dnes pěstuje pouze v oblasti Thermenregion ve vinařských obcích Gumpoldskirchen a Traiskirchen, kde plně využívá potenciálu teplých a slunečných poloh a skvělého vápencového podloží. Název Rotgipfler (Červenošpičák) dostal podle červeného nádechu špiček svých listů.

Odrůda se převážně používá k výrobě mladých vín do místních vináren Heurige, ale je vhodná i pro výrobu kvalitních vín s větším potenciálem. Víno je bohatší na alkohol a hodí se i pro delší skladování.

Ve vůni převládají tóny chřestu a ovocných jader. V chuti je potom extraktní, kulatější, kořeněné až pikantní.

Design a zpracováni Michal Budik  2011