Pěstební plocha: 594 ha
Podíl v procentech: 1.3 %
Hlavní pěstební oblasti: Burgenland, Carnuntum, Weinviertel, Steiermark
Stará francouzská odrůda z Bordeaux, kříženec Cabernetu Franc a Suavignonu Blanc. Poprvé se uvádí v pramenech roku 1635 a o její rozšíření se zasloužil kardinál Richelieu. Do Rakouska tuto révu přivezl roku 1860 Robert Schlumberger. V té době její pěstování jen s obtížemi prosazoval, ale dnes získává na velké oblibě zejména díky charakteristické vůni a chuti. V barvě je víno typicky tmavě červené. Při odpovídajícím stupni zrání lze vyrobit víno s úžasnou vůní zelené papriky, kopřiv a černého rybízu nebo cedru. Cabernet Sauvignon bývá v chuti je drsnější, bohatý na tanin a kyselinku. Vynikající vína jsou předurčena pro delší zrání, potom ještě vynikají jeho všechny charaktery. Používá se i do velmi kvalitních Cuvée.